U trendu

Slovenija na istorijskom minimumu po percepciji korupcije

LJUBLJANA – Slovenija je prošle godine ponovno pala na indeksu percepcije korupcije (CPI) i na istorijski je najnižem niovu, podaci su međunarodne nevladine organizacije Transparensi internešnal.

Tokom prošle godine, prema ovim podacima, Slovenija je pala za jedan bod i sa 56 bodova izjednačena je sa Italijom, Gruzijom i Češkom.

„Nalazi ovogodišnjeg indeksa percepcije korupcije vrlo su zabrinjavajući, a Transparency International Slovenija veruje da će se trend nastaviti sve dok donositelji odluka ne nastave provoditi nultu toleranciju na korupciju“, upozorila je predsednica slovenačkog ogranka ove međunarodne nevladine organizacije Neža Grašeli, prenela je STA.

Grašeli je istaka da „svaki pojedinac može da doprinese većem integritetu u društvu zahtevajući tu nultu toleranciju od donosilaca odluka“.

Slovenija je već 2021. doživela značajan pad na skali zemalja po percepciji korupcije, ali je pre toga nekoliko godina stagnirala.

Prema istim podacima o zemalja u susedstvu Slovenije najlošije ocenjena je Mađarska, koja je od 2012. izgubila 13 bodova i sa ocenom 42 je na 77. mestu.

Nešto bolje rangirane su susedna Hrvatska (50 bodova, 57. mesto) i Italija (56 bodova, 41. mesto).

Austrija je na 22. mestu sa ocenom 71, iako je u proteklih godinu dana pala za tri boda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.