U trendu

Slovenija poručuje da ostaje pri arbitražnoj presudi

LUKSEMBURG – Slovenački zvaničnici izjavili su danas, povodom izjave nezavisnog advokata Evropskog suda da EU nije nadležna za granični spor Hrvatske i Slovenije, da Ljubljana ostaje pri arbitražnoj presudi i poručili Zagrebu da ne pristaje na bilateralno rešavanje graničnog spora.

„Arbitražni sud je utvrdio granicu između Slovenije i Hrvatske, to ne može promeniti niti današnje mišljenje nezavisnog advokata suda“, rekao slovenački predsednik Borut Pahor.

Ministar spoljnih poslova Miro Cerar ocenio je da je mišljenje advokata slabo i da „apsolutno nema nikakvog efekta na validnost arbitražne presude“, prenosi STA.

Premijer Marjan Šarec kazao je da Slovenija ostaje posvećena primeni arbitražne odluke i da bilateralni razgovori ne dolaze u obzir.

Kako je ranije danas saopšteno iz suda u Luksemburgu, nezavisni advokat Suda EU, Estonac Prit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede evropskog prava zbog nesprovođenja arbitražne odluke o granici.

Slovenija je Sudu EU u Luksemburgu tužila Hrvatsku jer ne želi da sprovede arbitražnu odluku o granici, donetu u postupku koji Zagreb smatra kompromitiranim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.