U trendu

Slovenija u petak odlučuje o mandataru Šarecu

LJUBLJANA – Slovenački parlament u petak će održati sednicu na kojoj bi Marjan Šarec trebalo da bude izabran za mandatara nove vlade koju bi podržalo šest stranaka, iako bi formalno bila manjinska, jer je stranka Levica obećala podršku, ali ne želi da preuzme nijedan odgovoran položaj ili ministarstvo u budućoj vladi.

Šarec koji je sa svojom građanskom strankom na izborima 3. juna osvojio drugo mesto trebao bi da dobije većinu od 90 glasova poslanika tajnim glasanjem, nakon čega bi predstavio kratak nacrt programa svoje buduće koalicije i dobio rok od 15 dana da predloži kandidate za ministre, prenosi Hina.

Osim Liste Marjana Šarca (LMŠ), kojoj će prema nezvančnim informacijama u vladi pripasti pet ministarstava, među kojim su unutrašnji poslovi i finansije, u vladajućoj koaliciji biće i Socijaldemokrate (SD) za čijeg je predsednika Dejana Židana predviđen položaj predsednika parlamenta.

Kako je objavio Slovenački radio, pozivajući se na nezvanične informacije, sadašnji tehnički premijer Miro Cerar u budućoj vladi bi preuzeo ministarstvo spoljnih poslova, a dosadašnji šef diplomatije Karl Erjavec, ministarstvo obrane.

Kako se navodi, krajnji rok do kada bi Šarec trebalo da predloži listu ministara ističe 1. septembra, ali ako to ne učini, parlament mu može odobriti novi rok.

Međutim, ukoliko propusti i taj rok, prestala bi mu funkcija izabranog mandatara za sastav nove vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.