U trendu

Smanjena kazna bivšem izraelskom premijeru Olmertu

Izraelski Vrhovni sud smanjio je danas kaznu bivšem premijeru Izraela Ehudu Olmertu sa šest godina na 18 meseci zatvora zbog korupcije i delimično uvažio njegovu žalbu i oslobodio ga glavne optužnice za primanje mita.

Sud je objavio da će Olmert početi da izdržava kaznu zatvora 15. februara. On je prvi izraelski lider osudjen na izdržavanje zatvorske kazne.

Olmert (70) je osudjen u martu 2014. na zatvorsku kaznu od šest godina, zbog primanja mita u zamenu za davanje podrške kontroverznom projektu s nekretninama u Jerusalimu.

On se tereti za slučaj koji se dogodio u vreme dok je bio gradonačelnik Jerusalima i ministar trgovine, godinama pre nego što je 2006. postao premijer Izraela.

Biviši izraelski premijer odbacio je navode za koje se tereti, a sud mu je dozvolio da na slobodi čeka donošenje odluke o njegovoj žalbi.

Posle objavljivanja presude, Olmert je rekao da je zadovoljan zbog toga što je delimično oslobodjen optužbi i da prihvata odluku Vrhovnog suda.

„Kamen mi je pao sa srca. Rekao sam ranije da mi nikada nije ponudjen i da nikad nisam uzeo mito. A to kažem ponovo danas“, rekao je Olmert.

Dok je bio zamenik premijera Olmert je zauzeo umereniji stav prema Palestincima i imao je vodeću ulogu u povlačenju Izraela iz Pojasa Gaze 2005.

Za premijera je izabran 2006, a na narednim parlamentarnim izborima je sa novoformiranom partijom Kadima pobedio zagovarajući nastavak mirovnog procesa s Palestincima.

Započeo je mirovne pregovore s Palestincima 2007. i navodno je bio spreman na značajne ustupke i bio je blizu postizanja sporazuma.

Olmert je bio je prinudjen da 2009. godine podnese ostavku zbog optužbi za korupciju.

Za predsednika izraelske vlade zatim je izabran tvrdokorni Benjamin Netanjahu, a mirovni pregovori su završeni neuspehom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar