U trendu

Snažan zemljotres u Čileu, blagi cunami pogodio primorske gradove

Snažan zemljotres, magnitude 8,3 stepena na dubini od 30 kilometara, dogodio se rano jutros pored obale Čilea, 230 kilometara severozapadno od Santijaga, i prema prvim podacima poginulo je petoro ljudi, a jako podrhtavanje tla se osetilo u mnogim delovima Južne Amerike.

Posle potresa izdato je upozorenje na cunami, a pojedine primorske gradove u Čileu zapljusnuli su niski talasi izazvani zemljotresom.

Zgrade su se tresle i u prestonici Santijagu, a građani su iz kuća istrčavali na ulice, ili su iz priobalnih gradova automobilima uputili ka višim delovima u unutrašnjosti zemlje.

Zemljotres je bio tako snažan da su ga osetili i stanovnici argentinske prestonice Buenos Ajresa, na dugom kraju kontinenta, a osetio se, kako s prenele agencije, i u Brazilu i Peruu. Izvan Čilea, međutim, nisu registrovane žrtve niti materijana šteta.

„Još jednom se suočavamo sa snažnim udarcem prirode“, poručila je noćas u obraćanju naciji čileanska predsednica Mišel Bašle.

On je pozvala građane da se iz priobalnih gradova evakuišu u viša područja i tamo ostanu sve dok vlasti u potpunosti ne procene situaciju.

Nakon prvog zemljotresa,  osetili su se brojni jaki sekundarni potresi, od kojih je jedan bio magnitude sedam stepeni, i četiri snažnija od šest stepeni.

Snažan potres magnitude 8,8 stepeni i prateći cunami pogodili su Čile 2010. godine i tada je poginulo više od 500 ljudi, uništeno oko 220.000 objekata, a grad Konsepsion na jugu zemlje je gotovo sravnjen sa zemljom.

Čileanske vlasti su sada, međutim, posle prvih analiza ocenile da posledice nisu tako tragične, što se u velikoj meri pripisuje i preventivnim merama smanjenja rizika koje je zemlja preduzela posle 2010.

Uprkos približno sličnoj magnitudi, zemljotres 2010. godine bio je, prema analizama američke agencije za geološko praćenje, po oslobođenoj energiji 5,6 puta snažniji od jutrošnjeg.

Teritorija Čilea veoma je geološki trusno područje zbog dodira dve tektonske ploče, i u toj zemlji je 1960. godine zvanično registrovan najsnažniji zemljotres na zemlji, magnitude 9,5 stepeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar