Snouden: Pristao bih na zatvor da se vratim u SAD

Bivši američki obveštajac Edvard Snouden izjavio je da je ponudio vlastima da se vrati u SAD i da ide u zatvor zbog toga što je obelodanio da je američka Nacionalna bezbednosna agencija širom sveta prisluškivala i presretala elektronske komunikacije.

Snouden je trenutno u Rusiji, gde mu je još 2013. odobren azil. Vašington želi da se Snoudenu sudi u SAD za više krivičnih djela, uključujući špijunažu, a preti mu zatvorska kazna i do 30 godina.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, koji je objavljen danas, a urađen je u Moskvi, Snouden je rekao da je više puta ponudio nagodbu američkim vlastima, ali da nikada nije dobio formalni odgovor.

“Do sada su mi rekli da me neće mučiti, što je neki početak, čini mi se. Ali nismo se makli dalje od toga”, dodao je. “Čekamo da nam jave”.

Ranije ove godine, bivši američki državni tužilac rekao je da postoji mogućnost nagodbe sa Snoudenom.

Kritičari Snoudena kažu da je on narušio nacionalnu bezbednost kao i da je naškodio saveznicima SAD u borbi protiv terorizma, te da je izdajnik.  

“Pitanje je, ako sam izdajnik, koga sam izdao”, rekao je Snouden, “Sve informacije koje sam imao dao sam američkim novinarima i društvu u celini”.

“Platio sam cenu, ali se ne kajem zbog odluka koje sam donosio. Ako me sutra ne bude, srećan sam zbog onoga što sam imao. Osećam se ispunjeno”, kazao je Snouden za BBC.

I ranijih godina pojavljivale su se se vesti da bi Snouden pristao da služi neku zatvorsku kaznu u SAD, odnosno da bi se vratio u svoju zemlju, pod određenim uslovima. To su izjavljivali članovi nejgove porodice i njegovi advokati. 

(Beta)

Ostavite komentar