U trendu

Socijalni radnici isreed zgrade resornog ministarstva

ZAGREB – Socijalni radnici iz cele Hrvatske okupili su se danas oko podneva ispred zgrade resornog ministarstva, gde su zapalili sveće u znak sećanja na tragično stradalu koleginicu u Centru za socijalni rad u Đakovu i zatražili ostavku resorne ministarke Nade Murganić.

U đakovačkom Centru za socijalni rad juče je ubijena radnica Blaženka Poplašen, a teško je ranjen pravnik tog centra, kojem se lekari osječke bolnice još uvek bore za život.

Blaženku Poplašen je ubio njen štićenik o kojem je ona brinula, a koji je uhapšen osam sati nakon zločina.

Socijalni radnici okupljeni ispred ministarstva uglavnom su obučeni u crninu, baš kao i njihove kolege širom Hrvatske.

Odgovornom za, kako kažu, katastrofalno stanje u sistemu socijalnog rada, mnogi radnici smatraju upravo ministarku Murganić, preneo je portal Index.

Vesna Kanceljak, radnica iz Zagreba rekla je novinarima da su socijalni radnici u strahu već duže vreme.

„Posebno se bojimo poslednjih nekoliko meseci otkako osećamo da se sprovodi hajka i napadi na socijalne radnike. Iako su napadi aktuelni godinama, u poslednje vreme sve se to pojačalo“, kazala je Kanceljak.

Ispričala je da je i sama bila zaključana u sobu i nije mogla da izađe dok nije došlo obezbeđenje, kao i da je gađana ciglom kroz prozor.

„Verbalne pretnje svakodnevnica su današnjeg života i rada socijalnog radnika. Jednu pretnju prijavila sam policiji i dobila sam odgovor da je moja izjava u odnosu na izjavu osobe koja mi je prerila i da oni tu ništa ne mogu. Neovlašćeno snimanje mobilnim telefonom prijavila sam kao krivično delo, a ta je osoba bila osuđena na društvenokoristan rad“, rekla je ona, preneo je portal Dnevnik.

„Socijalni radnici i radnici Centra za socijalni rad traže otvaranje kanala kojim bi se istražilo koliko je zaposlenih teško obolelo od bolesti povezanih sa stresom, novo zapošljavanje prema normativima i Pravilniku, traže status službene osobe i sigurnost na radnom mestu, od resorne ministarke Nade Murganić nakon svih događanja i zbog stanja u socijalnoj službi traže preuzimanje odgovornosti i njenu ostavku“, naglasila je Kanceljak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar