U trendu

Šojble protiv rasterećenja Grčke dugova

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble usprotivio se danas predlogu za rasterećenje Grčke dugova, preneo je Politiko.

Nekoliko sati pošto je ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel, koji je iz Socijaldemokratske partije, tražio od nemačke vlade da se odobri rasterećenje Grčke, konzervativac Šojble je rekao da u Nemačkoj postoji pravni okvir u kojem parlament treba da se izjasni.

Politiko ocenjuje da je Šojble time Gabrijelu poručio da se nemački parlament neće izjašnjavati o grčkom dugu pre parlamentarnih izbora u septembru.

Gabrijel je mesecima kritikovao Šojbleov tvrd stav prema Grčkoj, a danas je tražio da Šojble odobri rasterećenje dugova, navodeći da smanjenje dužničkog opterećenja Grčke ne sme propasti zbog otpora Nemačke.

Šojble i njegov francuski kolega Bruno le Mer rekli su danas da je grčki parlament odobrio dodatne mere štednje što treba da obezbedi isplatu rate pomoći prema programu dogovorenom s kreditorima, ali je Šojble jasno stavio do znanja da na sastanku u Briselu kasnije danas neće biti dogovora o dužničkom rasterećenju.

„Mi ne govorimo o novom programu već o sprovodjenu programa dogovorenog 2015. godine“, rekao je Šojble i dodao da „dodatne mere“ neče biti razmatrane pre završetka aktuelnog programa 2018. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike