U trendu

Šojgu: NATO povećava prisustvo kod granica RUS i BLR

MOSKVA – NATO jača vojnu infrastrukturu u neposrednoj blizini granica Savezne Države Rusije i Belorusije, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Povećava se prisutnost predvodnice bloka NATO-a u blizini granica Savezne Države Rusije i Belorusije, modernizuje se njegova vojna infrastruktura, stvaraju se zalihe naoružanja, vojne tehnike i materijalnih sredstava, uvežbava se prebacivanje trupa“, rekao je Šojgu na zajedničkom kolegijumu ministarstava odbrane Rusije i Belorusije.

Sporazum o formiranju Zajednice Rusije i Belorusije potpisan je 2. aprila 1996. a 8. decembra 1999. potpisan je sporazuim o formiranju Savezne Države Rusije i Belorusije.

Šojgu je dodao da je u Poljsku i baltičke zemlje prebačena oklopna brigada kopene vojske SAD i četiri multinacionalne bataljonske taktičke grupe, prenosi Sputnjik.

„U Rumuniji, Poljskoj i Letoniji formirani su štabovi koalicionih divizija Alijanse. Povećava se kapacitet infrastrukture u lukama i na aerodromima“, istakao je ruskiministar odbrane.

Prema njegovoj proceni, „broj snaga NATO-a za reagovanje porastao je sa 25.000 na 40.000 vojnika“.

„U Rumuniji i Poljskoj, Vašington raspoređuje protivraketne sisteme ‘Idžis ašor’. Pritom, univerzalnost njihovih lansirnih sistema omogućava da se uporedo sa protivraketama koriste i krstareće rakete ‘Tomahavk’ i perspektivno udarno naoružanje koja pravi Pentagon“, konstatovao je ministar.

Dodao je da su SAD, uz punu podršku NATO saveznika, počele aktivno da rade na modernizaciji taktičkog nuklearnog oružja i baza za njegovo skladištenje u evropskim zemljama.

Kako je istakao, posebnu zabrinutost izaziva uključivanje pilota nenuklearih država – članica bloka u vojne manevre tokom kojih se uvežbava primena taktičkog nuklearnog naoružanja.

„To predstavlja direktno kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja“, poručio je Šojgu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar