U trendu

Šojgu: Rusija i SAD blizu dogovora o Alepu

Rusija i SAD su blizu dogovora o vojnoj saradnji u Alepu u istoimenoj provinciji na severu Siriji, gde se vode žestoki sukobi izmedju sirijskih i pobunjeničkih snaga, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Sada smo u fazi aktivnog pregovaranja s američkim partnerom… U stalnom smo kontaktu s Vašingtonom“, rekao je Šojgu za rusku televiziju i dodao da bi se saradnja sada odnosila samo na Alep.

Borba za Alep, koja je jedna od najvećih od početka rata u Sriji 2011. godine od suštinskog je značaja za obe strane, režim i pobunjenike.

Alep, drugi grad po veličini u Sriji, podeljen je od 2012. godine na četvrti pod kontrolom pobunjenika i sirijskih snaga.

Rusija, koja podržava sirijsku vladu u vojnoj akciji, predložila je uvodjenje „humanitarne pauze“ svakog dana u trajanju od tri sata da bi bila dostavljenja pomoć stanovništvu. Rusija ipak strahuje da bi pobunjenici tada mogli da se snabdevaju oružjem i drugom opremom.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov priznao je danas da bi ta „humanitarna pauza“ bila nedovoljna za poboljšavanje opšte situacije u Alepu.

Moskva i Vašington su se u julu dogovorili da povećaju saradnju u Siriji da bi spasili primirje i borili se protiv džihadista, ali konkretni načini saradnje nisu obelodanjeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.