U trendu

Šojgu se nada sporazumu o sirijskim zonama bezbednosti

Ruska vojska očekuje da će se u Kazhastanu u Astani, u junu razgovarati o snagama koje će biti raspoređene u zonama bezbednosti u Siriji, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Nadamo se da će početkom juna u Astani biti održan još jedan sastanak gde ćemo moći da potvrdimo sve propise o snagama koje će biti stacionirane (u zonama bezbednosti)“, rekao je Šojgu, preneo je TAS S.

Moskva, takođe, očekuje da će se na tom sastanku razgovarati o daljim koracima o borbi protiv ekstremističke Islamske države i terorističkoj grupi Džabhat al-Nusra.

Rusija, Turska i Iran potpisali su 4. maja memorandum o formiranju zona bezbednosti u Siriji na područjima koja kontrolišu pobunjenici u severozapadnoj provinciji Idlib, delovima provincije Homs, u centralnom delu zemlje, kao i u opozicionoj enklavi Istočna Guta, kod Damaska.

Cilj njihovog uspostavljanja je okočanje nasilje i omogućavanje uslova za bezbedan, dobrovoljni povratak izbeglica, kao i za hitnu isporuku humanitarne pomoći i lekova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.