najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šokantan mesec iza nas, šta nas tek čeka?

Proteklih mesec dana u svetu obeležili su nasilni i dramatični događaji, poput niza terorističkih napada, neuspelog vojnog puča u Turskoj, oružanih sukoba policajaca i Afroamerikanaca u SAD i glasanja Britanaca za izlazak te zemlje iz Evropske unije, čije je dalekosežne posledice u ovom trenutku teško sagledati.

U Nemačkoj su se za manje od nedelju dana dogodila četiri teroristička napada, a poslednji je 24. jula izvršio Sirijac Mohamed D (27) u Ansbahu, nedaleko od mesta gde se održavao muzički fesival u Bavarskoj, pri čemu je sam stradao, dok je 15 osoba povređeno.

Napad je usledio nekoliko sati nakon što je jedan sirijski izbeglica u gradu Rojtlingen kod Štutgarta mačetom ubio jednu ženu i ranio još dve osobe, a policija je zatim uhvatila napadaca i uhapsila ga.

Samo dva dana pre napada u Rojtlingenu, 18-ogodišnji Nemac iranskog porekla je u Minhenu ubio devet, a ranio 27 osoba, nakon čega je izvršio samoubistvo pred očima policijaca.

Poslednji napad dogodio se 18. jula kada je izbeglica iz Avganistana Muhamed Rijad, star 17 godina, napao sekirom i nožem putnike u vozu bavarskom gradu Vircburgu, prilikom čega su ranjene četiri osobe i jedna dok je bežala, dok je napadač ubijen.

Sve oči su bile uprte u Tursku 15. jula, kada je vojska pokušala da izvede puč i zbaci predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa vlasti.

Vlada u Ankari optužila je za pokušaj puča muslimanskog verskog vođu Fetulaha Gulena i zatražila od SAD njegovo izručenje, a pokrenula je i veliku čistku pristalica pučista na svim nivoima vlasti.

Dan pre neuspelog pokušaja vojnog puča u Turskoj, 14. jula na Dan pada Bastilje, 31-godišnji Tunišanin Mohamed Lahuaiej Bulel je kamionom na šetalištu u Nici usmrtio 84 osobe, a na stotine ranio.

U SAD je došlo do više oružanih incidenata sa smrtnim ishodom, u kojima su policajaci ubili Afroamerikance u Luzijani i Minesoti, a snajperista u Dalasu ubio pet, a ranio sedam policajaca nakon čega su usledili brojni protesti.

Komisija na čelu sa Džonom Čilkotom objavila je 6. jula veoma kritičan izveštaj o odluci Velike Britanije da uđe u rat u Iraku 2013. godine navodeći da su razlozi za vojnu akciju koje je predstavio tadašnji premijer Toni Bler su bili preuveličani.

Jedan od najsmrtonosnijih napada ikada izvedenih u Iraku dogodio se 3. jula kada je najmanje 213 osoba je poginulo, a više od 200 ranjeno u samoubilačkom napadu u Bagdadu, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Takođe, najmanje 45 osoba, uključujući 19 stranaca, ubijeno je u trostrukom samoubilačkom napadu oružjem i eksplozivom na istanbulski aerodrom Ataturk.

Britanci su 23. juna šokirali svetsku javnost glasajući na referendumu da posle 43 godine napuste Evropsku uniju.

Britanski premijer Dejvid Kameron podneo je nedugo potom ostavku na tu funkciju, a nasedila ga je dotadašnja ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej koja je u prvom obraćanju po preuzimanju dužnosti, obećala da će izgraditi novu ulogu zemlje nakon odluke o napuštanju EU i da će vlada biti vođena potrebama običnih ljudi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike