U trendu

Šokiraće vas kakve crtane gledaju u Severnoj Koreji (video)

Severna Korea otvorila je još jedan front u propagandnom ratu protiv SAD. Nakon animacije napada na američki nosač aviona, njihova televizija proizvela je i kompjutersku animaciju razaranja Bele kuće. Osim toga, severnokorejska nacionalna televizija ovih dana prikazuje i crtane filmove namenjene deci, u kojima su američki vojnici naravno glavni negativci. Najnoviji među njima je ‘Veverica i jež’ u kom su američki vojnici zli vukovi, japanske trupe prepredene lasice, dok su severnokorejski vojnici dobroćudna veverica i hrabri jež. Animirano ostvarenje proizvedeno je u državnoj producentskoj kući SEK, a radnja se odvija na Cvetnom brdu i govori o sukobu životinja koje tamo žive.

Kim Džong-Un ovakvom propagandom sledi praksu svog dede Kim Il Sunga, koji je crtane filmove koristio u propagandne svrhe još 60-ih godina.Tako je nedavno dovršen i novi serijal crtanog filma ‘Dečak general’, čija je poslednja epizoda prikazana pre 20-ak godina. Glavni junak je hrabri dečak ratnik, koji brani kraljevstvo Gogurjo, koje je obuhvatalo korejsko poluostrvo, delove Kine i obalni deo današnje Rusije, a trajalo je od prvog veka pre naše ere, do 7. veka. Crtani je imao 50 epizoda, a poslednja je prikazana 1997. Snimanje novih epizoda inicirao je Kim Džong-Un, koji je okupio animatore i naredio im da naprave crtani film koji će, kako je rekao, ‘edukovati decu o bogatoj istoriji, kulturi i tradiciji severnokorejskog naroda’.

https://www.youtube.com/watch?v=e2Is3kg7vWY

Novi nastavci ‘Dečaka generala’ rađeni su naprednijom tehnologijom, pa je bolje animiran, a glavni junak je sad nešto stariji. Prva epizoda prikazala se u Munsu parku u Pjongjangu, pred hiljadama ljudi, koji su sa oduševljenjem pohrlili na javnu projekciju, prenosi Avaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)