U trendu

Šolc: Da razgovaramo o obrisima „Marsalovog plana za UKR“

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da želi da razgovara o obrisima „Maršalovog plana za Ukrajinu“ sa liderima Grupe sedam (G7) ekonomski najrazvijenih zemalja na predstojećem samitu u Nemačkoj.

Šolc se nada ujedinjenom frontu u pogledu dugoročne podrške Ukrajini, kada Nemačka bude bila domaćin samita G7 sledeće nedelje, prenosi agencija AP.

Nemački kancelar je u Parlamentu poručio da će „obnova Ukrajine biti zadatak za generacije“.

Podsećajući na svoju prošlonedeljnu posetu Irpinu, predgrađu Kijeva, u kojem su se vodile intenzivne borbe, rekao je da „neke stvari tamo podsećaju na slike nemačkih gradova posle Drugog svetskog rata“.

„Kao i tada Evropi, Ukrajini je danas potreban Maršalov plan za svoju obnovu“, poručio je Šolc, misleći na plan koji su sponzorisale SAD i koji je pomogao u oživljavanju evropskih ekonomija nakon Drugog svetskog rata.

Kako je rekao, biće potrebne milijarde dolara za finansiranje obnove tokom godina, a to može da funkcioniše samo ako evropske nacije, druge velike zemlje donatori i međunarodne organizacije rade zajedno.

Nemački kancelar je pozvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da razgovara o tom pitanju sa liderima G7 putem video veze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar