U trendu

Šolc: EU ne sme da bude zaplašena Putinovom demostracijom sile

Evropska unija (EU) ne sme da bude zaplašena demonstracijom sile ruskog predsednika Vladimira Putina na Crvenom trgu u Moskvi i mora da ostane „odlučna“ u podršci Ukrajini, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Njegovo obraćanje Evropskom parlamentu poklapa se sa obeležavanjem Dana Evrope, ali i vojnom paradom u Rusiji povodom obeležavanja dana pobede nad nacističkom Nemačkom i završetka Drugog svetskog rata.

„Na 2.200 km severoistočno odavde, u Moskvi, Putin paradira s vojnicima, tenkovima i projektilima. Ne smemo da dozvolimo da nas zastraši takva demonstracija sile. Ostanimo čvrsti u našoj podršci Ukrajini, dokle bude bilo potrebno“, rekao je Šolc u Strazburu.

Šolc se založio za „proširenu i reformisanu“ EU u govoru u okviru debate „This is Europe“ u Evropskom parlamentu, u prisustvu lidera zemalja Unije.

Nemački kancelar je istakao da EU mora da se promeni.

„Potrebna nam je geopolitička EU, proširena i reformisana EU i konačno EU koja je otvorena za budućnost“, rekao je Šolc, koji se zalaže za reformu procesa odlučivanja o spoljnoj i bezbednosnoj politici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.