U trendu

Solc najavio novu pomoc u oruzju Ukrajini

BERLIN – Nemačka će Ukrajini isporučiti odbrambeni sistem srednjeg dometa zemlja-vazduh IRIS-T, saopštio je kancelar Olaf Šolc, nakon molbi Kijeva, kao i nemačkih opozicionih stranaka, da se pojača isporuka teškog naoružanja toj zemlji.

Šolc je saopštio poslanicima da je vlada odlučila da Ukrajini obezbedi rakete IRIS-T koje je Nemačka razvila zajedno sa drugim zemljama NATO-a, prenosi Rojters.

On je rekao i da će Nemačka takođe isporučiti Ukrajini radarske sisteme za pomoć u lociranju neprijateljske artiljerije.

„Neprekidno isporučujemo od početka rata“, naglasio je Šolc u današnjem obraćanju, ukazujući na pomoć od više od 15 miliona komada municije, 100.000 ručnih bombi i preko 5.000 protivtenkovskih mina poslatih u Ukrajinu otkako je Rusija napala tu zemlju 24. februara, navodi Rojters.

I američki predsednik Džozef Bajden najavio je u utorak da će SAD obezbediti Ukrajini naprednije raketne sisteme koje su njeni lideri tražili.

U tekstu objavljenom u Njujork tajmsu, Bajden je naveo da će ti raketni sistemi omogućiti Ukrajini „da preciznije pogađa ključne ciljeve“, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.