U trendu

Solidarnost brojnih država sa Francuskom, pomoć za Notr Dam

PARIZ – Predsednici Rusije i SAD, Poljska i Japan samo su neke od velikog broja država koje su izrazile solidarnost Francuskoj, zbog požara koji je juče izbio u čuvenoj francuskoj katedrali Notr Dam.

Predsednik SAD, Donald Tramp je nazvao katedralu „jednim od najvećih blaga na svetu“, papa Franja, japanski premijer Šinzo Abe, ruski predsednik Vladimir Putin, Litvanija, Danska, Norveška i Austrija… izrazile su žaljenje zbog požara koji je ugašen u jutarnjim časovima, posle devet sati borbe vatrogasaca.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je u pitanju tragedija koja je teško pogodila građane Rusije, i nazvao Notr Dam „neprocenjivim blagom hrišćanske i svetske baštine“, preneo je AP.

Putin je ponudio „najveće ruske stručnjake“ kako bi pomogli u popravci katedrale.

Premijer Libana Saad Hariri je opisao požar kao „istorijsku i humanitarnu katastrofu“, i istakao solidarnost sa prijateljskim francuskim narodom.

Bivši predsednik SAD Barak Obama je na društvenim mrežama podelio fotografiju svoje porodice kako sa svećama u rukama izražavaju žaljenje zbog nesrećnog požara.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao kako će tražiti pomoć „od najvećih stručnjaka“ na svetu, kako bi ponovo izgradili Notr Dam, i mnoge vlade su se odazvale pozivu za nešto što nazivaju „velikim arhitektonskim poduhvatom“.

Predsednik Austrije Van der Balen je u znak solidarnosti podigao je Francusku zastavu iznad svoje kancelarije u Beču.

„Notr Dam je važan simbol evropske kulture“, podelio je Balen na tviteru.

Vlada Japana je istakla da je takva šteta gubitak za čitav svet, i kako razmišlja o slanju pomoći za Francusku.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je podsetio na uništenje njegove zemlje u Drugom svetskom ratu i istakao da Poljska zna šta znači gubitak kulturnog nasleđa. Iz ruševina smo sami ponovo izgradili Varšavu, rekao je Moravjecki, i izrazio sigurnost da će Notr Dam zajedničkim snagama Evropljana biti obnovljen.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae je, takođe, izrazio želju da svet zajedno ponovo izgradi francusku katedralu.

Požar u katedrali Notr Dam u Parizu izbio je u ponedeljak u 18.50 sati, kada je katedrala zatvorena za javnost.

U gašenju požara učestvovalo je 400 vatrogasaca.

Posle devet sati borbe, rano jutros oko tri časa, francuski vatrogasci uspeli su da stave pod kontrolu požar, koji je potpuno ugašen nekoliko sati kasnije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.