U trendu

Solomonova ostrva neće dozvoliti Kini da postavi vojnu bazu

KANBERA – Premijer Solomonovih Ostrva Manaseh Sogavare izjavio je danas da neće „ugroziti svoju zemlju“ dozvoljavajući Kini da uspostavi pomorsku bazu u južnom Pacifiku, prenosi AP.

Sogavare je to rekao u Kanberi, tokom prve posete glavnom gradu Australije otkako je Laburistička partija australijskog premijera Entonija Albanezea došla na vlast na izborima u maju.

„Premijeru Albaneze, još jednom ponavljam da Solomonova Ostrva nikada neće biti korišćena za strane vojne objekte ili institucije stranih država jer to nije u interesu naše države i naroda“, poručio je Sogavare australijskom premijeru u prisustvu novinara pred početak sastanka.

Dva premijera su u zajedničkoj izjavi nakon sastanka „ponovo potvrdili međusobne bezbednosne obaveze i primaran pristup pacifičke porodice regionalnom miru i bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Bilateralni bezbednosni sporazum između Kine i Solomonovih Ostrva koji je potpisan početkom ove godine, izazvao je zabrinutost SAD i saveznika zbog mogućeg uspostavljanja kineske pomorske baze u južnom Pacifiku.

Kina negira da traži vojno uporište na Solomonskim Ostrvima.

Australija želi da se Solomonova Ostrva u podržavanju njenih bezbednosnih potreba obraćaju susedima, a ne Kini, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.