Spajić: Prvo očistiti svoje dvorište

PODGORICA – Događaji na podrčju Srebrenice tokom proteklog rata veoma je aktuelo pitanje na crnogorskoj političkoj sceni, od vlade i ministara se traži da se javno izjasne o tome, a nakon izjave ministra pravde Vladimira Leposavića, da je „spreman da prizna zločin genocida“ na tom podruju kada to, kako je rekao, bude nedvomisleno utvrđeno.

Leposavić je na prvom „premijerskom satu“ u parlamentu rekao i da je haški tribnal u međuvremenu „izgubio legitimitet“.

Upitan da komentariše tu izjavu Leposavića, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je, gostujući u emisiji Načisto TV Vijesti, rekao da je „Srebrenica civilizacijsko pitanje iza kojeg treba svi da stanemo i osudimo“, ali i da, kako je kazao, treba očistiti svoje dvorište.

„A ono što se dešavalo kod nas je sramota. Država bi trebalo nešto da poradi na tom pitanju“, poručio je ministar.

Spajić je kazao da veruje međunarodnim institucijama i sudu koji je doneo presudu da se, kako je kazao, „desio genocid“, da se potpuno slaže sa tom presudom, kao i rezolucijom Evropskog parlamenta.

„Mislim da smo svi dali jasnu liniju države Crne Gore da je to nedvosmisleno“, rekao je Spajić.

Predsednik PzP, članice vladajućeg Demokratskog fronta, Nebojša Medojević najavio je juče da će taj pokret inicirati parlamentarnu istragu o ponašanju crnogorske vlade u vreme ratnih dešavanja na području Srebrenice.

Podsetio je da je tada premijer Crne Gore bio aktuelni predsednik Milo Đukanović.

Smatra da je pokretanje parlamentarne istrage o Srebrenici najbolji način da se stavi tačka na priču o odgovornosti bilo koga u Crnoj Gori za ono što se desilo na toj, ali i na drugim teritorijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.