U trendu

Španija: Bivši šef MMF-a osuđen na 4,5 godina zatvora

Bivši šef MMF-a Rodrigo Rato osuđen je danas na četiri i po godine zatvora zbog zloupotrebe novca, u vreme kada se nalazio na čelu dve španske banke.

Španski nacionalni sud, koji je nadležen za slučajeve korupcije i finansijskog kriminala, saopštio je da je Rato proglešen krivim za proneveru dok je bio šef banki Kaha Madrid i Bankia, u vreme kada su one imale finansijskih problema.

Ratou, koji je i bivši španski ministar ekonomije, suđeno je zajedno sa još 64-oro bivših rukovodilaca i članova odbora u obe banke, optuženih za zaloupotrebu 12 miliona evra u periodu od 2003. do 2012. godine, podseća AFP.

Oni su optuženi da su plaćali svoje lične troškove kreditnim karticama koje su im na raspolaganje dale te dve banke, a to nikada nisu opravdali ili prijavili poreskim organima.

U presudi se navodi da je Rato zadržao „korumpirani sistem“ koji je uspostavio njegov prethodnik Migel Blesa, kada je preuzeo upravljanje Kaha Madridom 2010. godine, a potom primenio taj sistem kada je došao na čelo Bankie.

Blesa je osuđen na zatvorsku kaznu od šest godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar