U trendu

Španija će od Venecuele tražiti izručenje člana ETA

Španska vlada najavila je da će tražiti od Venecuele da izruči osuđenog člana terorističke baskijske organizacije ETA.

Zamenica premijera Soraja Saens de Santamarija rekla je u petak da je Hose Ignjasio de Huana Čaos tražen zbog suđenja po optužbi za hvaljenje terorizma u pismu koje je poslao posle izlaska iz zatvora 2008.

De Huana Čaos je bio 21 godinu u zatvoru zbog napada ETA 1987. u kojem je ubijeno 25 ljudi. Nestao je u Severnoj Irskoj 2010. pošto se žalio na španski zahtev za izručenje.

Španski sud je prošlog meseca tražio od vlade da zahteva izručenje De Huana Čaosa pošto su jedne španske novine objavile fotografiju na kojoj se Čaos vidi ispred prodavnice pića u Venecueli.

De Huana Čaos 2008. je pušten iz zatvora pošto je u zatvoru odležao 21 godinu. On je za svoje zločine bio osuđen na 3.000 godina zatvora, ali prema španskom zakonodavstvu nije mogao da služi više od 30 godina kazne. Zatvorska kazna mu je skraćena zbog priznanja zločina. Trebalo je da bude pušten 2006, ali mu je zbog jednog novinskog članka koji je napisao iz zatvora kazna produžena za 12 godina. Tu kaznu je smanjio vrhovni sud u februaru 2007.

De Huana Čaos je bio policijski službenik, a kasnije se priključio jednoj od najaktivnijih jedinica ETA. Uhapšen je 1987. godine, a dve godine kasnije je osuđen za ubistvo 25 ljudi. Optužnica ga je teretila za bombaški napad u Madridu 1986. godine u kojem je poginulo 12 policajaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.