Španija izdala medjnarodne poternice za šest katalonskih zvaničnika

Španski sudija je izdao danas evropske i medjunarodne naloge za hapšenje šest katalonskih vodja koji se zalažu za nezavisnost te španske pokrajine, medju kojima je i bivši predsednik vlade Karles Pućdemon, saznaje se iz sudskih izvora.

Sudija Vrhovnog suda koji vodi slučaj pokušaja secesije Katalonije u oktobru odlučio je da ponovo aktivira evropski nalog za hapšenje Pućdemona i još pet bivših ministara koji se nalaze u izgnanstvu u Belgiji.

On je takodje izdao nalog za hapšenje Marte Rovire koja danas nije odgovorila na poziv sudije i koja se, prema španskim medijima, nalazi u Švajcarskoj.

Marta Rovira, generalna sekretarka Katalonske republikanske levice (ERC) najavila je danas da odlazi „u izgnanstvo“, nakon što je Vrhovni sud Španije optužio 13 separatističkih političara za pokušaj pobune, povodom proglašavanja nezavisnosti te pokrajine od Španije.

Španski sudovi su prošle godine od Brisela tražili da izruči Pućdemona ali su kasnije povukli taj zahtev.

Vrhovni sud Španije podigao je danas protiv 13 katalonskih političara, medju kojima je i odbegli bivši lider Karles Pućdemon, optužnice za pobunu zbog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije od Španije.

Optužnicama sudije Pabla Ljarene okončana je istraga o dogadjajima od pre šest meseci koji su Španiju gurnuli u najdublju krizu poslednjih decenija.

Prema španskom zakonu, za pobunu je predvidjena kazna do 30 godina zatvora.

Ljarena je u danas objavljenom dokumentu naveo da će procesi zbog pobune, pronevere ili neposlušnosti biti vodjeni protiv ukupno 25 Katalonaca.

Pet katalonskih političara, uključujući Pućdemona, pobeglo je u Brisel krajem oktobra, posle neuspelog pokušaja proglašenja nezavisnosti Katalonije. Bivša poslanica krajnje leve Kandidature narodnog jedinstva (CUP) Ana Gabrijel pobegla je u Švajcarsku ranije ove godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike