U trendu

Španija: Još oko 4.000 policajaca poslato u Kataloniju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je danas da šalje još pripadnika državne policije u Kataloniju kako bi održali red i osigurali da zabranjeni referendum o nezavisnosti 1. oktobra ne bude održan, prenosi Rojters.

Agencija navodi da Katalonija, koja želi da održi glasanje o otcepljenju od Španije, ima sopstvenu policiju koja nosi naziv „Mosos d`Eskvadra“, a da pored toga španska državna policija poznata kao „Gvardija sivil“ patrolira regionom i često sarađuje sa katalonskom policijom.

Navodi se da špansko ministarstvo nije otkrilo o kolikom broju policajaca upućenih u Kataloniju se radi, ali španski mediji tvrde da je između 3.000 i 4.000 njih već stiglo ili je na putu ka tom regionu.

Oni će se pridružiti kontingentima od 5.000 pripadnika državne policije koji su uobičajeno stacionirani u Kataloniji i 17.000 policijaca „Mososa“.

„Njima će zadatk biti nadgledanje javnog prostora i održavanje reda, a reagovaće u slučaju održavanja nezakonitog refernduma“, stoji u saopštenju ministarstva.

U njemu se dodaje da će „oni delovati kao podrška “Mososu“ koji i dalje ostaje nadležan“.

Navodi se da će deo novopridošlih policajaca biti smešten na iznajmljenim trajektima ukotvljenim u lukama Barselona i Taragona kako zbog nedostatka privremenog smeštajnog prostora tako i zbog izbegavanja sukoba između demonstranata i policijskih snaga.

Iz španskog Ministarstva unutrašnjih poslova takođe je policajcima poručeno da u periodu od 20. septembra do 5. oktobra neće moći da uzimaju slobodne dane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.