U trendu

Španija naložila ambasadoru Severne Koreje da ode

Španija je naložila ambasadoru Severne Koreje da napusti Madrid pre 30. septembra i proglasila ga „personom non grata“ što je odgovor na severnokorejske nuklearne probe i ispaljivanje raketa.

Kako se navodi, severnokorejski ambasador pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Španije gde mu je šreneto da je proglašen „personom non grata“ i da treba da mu prestanu funkcije pre 30. septembra.

Špansko ministarstvo je još krajem avgusta osudilo nuklearne i balističke programe Severne Koreje koje ugrožavaju režim neširenja nuklearnog oružja i ozbiljna su pretnja miru u regionu i bezbednosti sveta.

Tada je Ministarstvo podsetilo u saopštenju da je upozorilo Ambasadu Severne Koreje da bi nastavak takvih akcija mogao da utiče na bilateralne odnose. Španija je tada tražila smanjenje brojnosti severnokorejskog diplomatskog osoblja u Madridu.

Ovog leta Pjongjang je izveo svoju šestu nuklearnu probu i ispalio više interkontinentalnih raketa. Poslednji put je interkontinentalna balistička raketa ispaljena u petak i prešla je preko Japana.

Meksiko je 8. septembra proglasio severnokorejskog ambasadora „personom non grata“ i dao mu 72 sata da napusti zemlju.

Ministri spoljnih poslova Saveta bezbednosti UN u četvrtak će razgovarati o širenju oružja za masovno uništenje i o nuklearnoj pretnji Severne Koreje. To će ove nedelje u Njujorku biti i glavne teme Opšte debate Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.