U trendu

Španija: Rivera nudi Sančezu apstiniranje na izborima

MADRID, 16. septembra (Rojters) – Španski lider stranke desnog centra Građani (Ciudadanos), Albert Rivera, razmišlja od apstiniranja na parlamentarnim izborima kako bi olakšao Pedru Sančezu da postane premijera pod brojnim uslovima, izvestio je danas list El Mundo, dok se španski kralj Felipe VI sastaje sa potencijalnim kandidatima.

Rivera je na konferenciji za novinare pozvao lidera konzervativne stranke Pabla Kasada da zajedno predlože pakt Sančezu, u okviru kog se porezi ne bi povećavali i u Kataloniji bi ponovo bila uspostavljena direktna vladavina ako regionalna vlada odbaci očekivanu kaznu u suđenju separatistima, prenosi Rojters.

On nije eksplicitno pomenuo potencijalno apstiniranje.

Rivera je do sada odbijao bilo kakav oblik podrške ili apstinencije. Sančez mora do 23. septembra da bude izglasan u parlamentu. U suprotnom, održaće se novi izbori.

Španski kralj Felipe VI započeo je sastanak sa liderima političkih stranaka u nadi da će izabrati kandidata koji može da dobije podršku parlamenta da formira vladu i spreči druge nacionalne izbore ove godine.
Monarh danas prvo sastao sa liderima manjih stranaka, a u utorak će se sastati sa premijerom Pedrom Sančezom iz Socijalističke partije.
Sančez, čija stranka ima 123 mesta u donjem domu 350 članova, čini se kao najbolji kandidat, ali nije uspeo da dobije odobrenje parlamenta u julu i do sada nije uspeo da postigne dogovor za veću podršku, prenosi AP.
Ako nijedan kandidat ne uspe da dobije parlamentarnu većinu, birači će biti pozvani na birališta u novembru. Rok za formiranje vlade je 23. septembar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar