U trendu

Španija: Socijalisti premijera Sančesa vode u anketama

MADRID – Španska socijalistička radnička partija (PSOE) premijera Pedra Sančesa uvećala je vođstvo u anketama i kada bi izbori bili održani danas osvojila bi 30,6 odsto glasova.

Rojters navodi da je u prethodnom istraživanju javnog mnjenja održanom u avgustu Sančesova stranka imala 29,9 odsto podrške.

Navodi se da će najnovija anketa ojačati Sančesa u parlamentu, u kojem socijalisti imaju svega 84 od ukupno 350 poslaničkih mesta, u trenutku kada se vode pregovori o budžetu za narednu godinu i on se muči da nađe za to potporu, istovremeno insistirajući na vođenju vlade do redovnih izbora 2020. godine.

Rojters navodi da je ovo bilo drugo istraživanje javnog mnjenja od promene vlasti nakon izglasavanja nepoverenja vladi na čelu sa Narodnom partijom.

Ta stranka je u najnovijoj anketi, koju je obavio španski Centar za sociološke studije, na drugom mestu sa tek 20,8 odsto podrške, a iza nje su tržišno orijentisani Sijudadanos sa 19,6 odsto, dok stranka Podemos, koja je protiv mera štednje, ima podršku 16,1 odsto ispitanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.