U trendu

Španija: Sud odbacio optužbe protiv Galija za ratni zločin

MADRID – Vrhovni sud u Španiji odbio je danas zahtev tužilaštva u vezi sa hapšenjem lidera Narodnog fronta Polisario u Zapadnoj Sahari, Brahima Galija, i smatra da tužioci u slučaju ratnih zločina nisu pružili dokaze koji pokazuju njegovu odgovornost.

Advokat Galija, koji se nalazi u bolnici u Španiji nakon što mu je dijagnostikovan kovid-19, zatražili su od španskog Vrhovnog suda da odustane od pokretanja posupka protiv njega zbog navodnih ratnih zločina, prenosi Rojters.

„Činjenice na kojima se zasniva optužba protiv Galija apsolutno su i kategorički netačne“, rekao je advokat Manuel Ole novinarima nakon današnjeg saslušanja.

Gali, koji se preko video veze pojavio pred sudom, rekao je da su navodi protiv njega politički motivisani i negirao je bilo kakvu odgovornost, navodi Ole.

Organizacije za ljudska prava i pojedinci iz Zapadne Sahare optužuju Galija i druge vođe ovog pokreta za genocid, ubistva, terorizam, mučenje i nestanke, navodi se u sudskom dokumentu.

Galijev front Polisario, koji podržava Alžir, bori se za nezavisnost Zapadne Sahare, koja je bila španska kolonija do sredine 1970-ih, a koju od tada kontroliše Maroko i smatra je delom svoje teritorije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.