Španija: U ilegalnoj radionici pravili oružje 3D printerom

MADRID – Španska policija otkrila je i razmontirala ilegalnu radionicu za proizvodnju oružja koja je to radila pomoću 3D printera, a nalazi se u gradu Santa Kruz de Tenerife na Kanarskim ostrvima, saopštila je policija.

Policija je na svom Tviteru napisala da je tom prilikom uhapšena jedna osoba koja je oružje proizvodila u tajnoj radionici.

U radionici su pronađena dva 3D printera, delovi za pištolje, replika automatske puške, dva elektrošokera i mačeta, kao i uputstva za terorističko i urbano gerilsko ratovanje i materijal belih supermacista, prenosi španska Lavangardija.

Pored toga, pronađeno je 19 kratkih okvira za oružje izrađenih 3D štampačem, dva prigušivača, dva komada za pucanje u cevi, holografski vizir, plastični kalup za izradu okvira i razni komadi kratkog oružja.

Pronađene su i različite hemijske supstance koje bi mogle da se koriste za izradu eksplozivnih naprava, zbog čega je u akciji policije učestvovala i posebna jedinica.

Kako se navodi, uhapšeni vlasnik radionice je španski državljanin koji je radio kao upravnik u staračkom domu.

Inače, akcija je izvedena 14. septembra prošle godine, ali je po nalogu Suda držana u tajnosti.

Istraga je počela kada su agenti specijalizovani za to otkrili osobu koja je ilegalno preko Interneta kupila delove za vatreno oružje i eksplozivne supstance.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.