U trendu

Španska vlada želi neposredno premeštanje posmrtnih ostataka Franka

Španska vlada želi neposredno premeštanje posmrtnih ostataka diktatora Fransiska Franka iz mauzoleja kod Madrida kako bi ta lokacija bila pretvorena u „mesto pomirenja“, izjavio je danas novi premijer Pedro Sančes u intervjuu listu Pais.

„Želimo odmah da premestimo Frankove posmrtne ostatke. Mislim da zrela demokratija, kao što je naša, evropska, ne može da ima simbole koji dele Špance“, rekao je socijalistički premijer na vlasti od 2. juna, kada je izglasano nepovorenje njegovom konzervativnom prethodniku Marianu Rahoju.

Prema njegovim rečima, vlada želi da pretvori mauzolej u mesto pomirenja.

Španski parlament je prošle godine usvojio tekst o premeštanju Franka pozivajući se na raniji zakon o odavanju pošte žrtvama njegove diktature.

Franko (1892-1975) sahranjen je u ogromnom memorijalnom centru „Dolina palih“ posvećenom svim žrtvama španskog gradjanskog rata.

Španski parlament je usvojio 2007. istorijski zakon kojim se osudjuje puč generala Fransiska Franka protiv Republike 1936. godine, kao i njegova diktatura koja je usledila i trajala gotovo četiri decenije.

Zakonom se zvanično osudjuje Frankov fašistički režim, a lokalnim vlastima nalaže da obezbede sredstva za ekshumaciju žrtava Španskog gradjanskog rata, od 1936. do 1939. godine, iz masovnih grobnica.

Oko 500.000 ljudi je poginulo za vreme gradjanskog rata u Španiji, a tokom Frankove vladavine pogubljeno je nekoliko desetina hiljada ljudi, dok je više stotina hiljada napustilo zemlju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar