U trendu

Španski bankari upozoravaju na opasnosti otcepljenja Katalonje

Dve najveće španska bankarske asocijacije upozorile su danas da bi proglašenje nezavisnosti Katalonije moglo napraviti ozbiljne probleme bankarskom sektoru u novoj mediteranskoj zemlji koja bi bila izvan Evropske unije.

Bankari, mada nisu naveli da bi članice udruženja otišle iz Katalonije, upozoravaju da bi se finansijske institucije u tom regionu „suočile s ozbiljnim problemima pravne neizvesnosti“ ako bi Katalonija sa svojih 7,5 miliona stanovnika postala nezavisna.

Španska bankarska asocijacija i Španska konfederacija štednih banka su navele da bi nezavisnost Katalonije mogao podstaći banke da „smanje bankarske zalihe“, što bi dovelo do finansijskog i kreditnog sloma.

Glasači u Kataloniji 27. septembra biraju poslanike regionalne skupštine, a secesionističke partije se nadaju da bi mogle osvojiti većinu i početi proces za jednoglasno proglašenje nezavisnosti u 2017. godini.  

Secesionistički lideri insistiraju da se može naći način da nezavisna Katalonija ostane u evrozoni, dok evropski lideri poput britanskog premijera Dejvida Kemerona, ali i Evropska komisija, navode da će svaki region koji se odvoji od članice EU automatski izaći iz Unije i da mora da podnese zahtev za članstvo. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.