U trendu

Španski socijalista Sančes pokušava da dobije podršku za vladu

Šef španskih socijalista Pedro Sančes predstavio je danas program svoje vlade u nastojanju da za njega dobije podršku u parlamentu, što, medjutim, izgleda da je osudjeno na propast pred opozicijom desnice i radikalnih levičara iz pokreta Podemos.

Konzervativna Narodna partija, koja je bila na vlasti četiri godine, osvojila je na izborima u decembru najviše glasova, 28,7 odsto, odnosno 123 poslanika. Medjutim, predsednik partije Marijano Rahoj, premijer odlazeće vlade, nije uspeo da nadje saveznike da formira novu vladajuću koaliciju posle niza korupcionaških skandala i taj zadatak je kralj Felipe Šesti poverio socijalistima, drugim po broju osvojenih mesta.

Španska socijalistička partija (PSOE) postigla je sporazum s liberalnom strankom Sijudadanos (Gradjani) o podršci za vladu, ali i dalje nema većinu. Od 350 poslanika u parlamentu, lider socijalista Pedro Sančes pored 90 poslanika socijalista može da računa i na 40 poslanika Gradjana, ali to je nedovoljno za većinu.

„Danas u ovom domu velika većina se zalaže za promenu vlade, političku promenu i promenu u načinu vladavine“, rekao je ovaj 44-ogodišnji ekonomista obraćajući se svojim kolegama. 

Sančes je izložio plan o uklanjanju posledica „neefikasne i svirepe“ politike koju je vodila desnica od 2011. u ime štednje, u zemlji traumatizovanoj posle pet godina ekonomske krize (2008-2013).

Naveo je niz novih mera za borbu protiv nezaposlenosti, koja prelazi 20 odsto, nejednakosti, korupcije i za bolju zaštitu novih radnika koji posle reforme 2012. godine mogu lakše da budu otpušteni.

Medjutim, on se suprotstavlja uglavnom neprijateljski nastrojenom parlamentu. Od 350 poslanika samo 130, 90 njegovih socijalista i 40 iz partije desnog centra Sijudadanos (Gradjani), obećali su mu podršku.

Podemos, ekstremna levica, ima 65 poslanika.

Već nedeljama poslanici iz redova socijalista privatno govore da Sančesov pokušaj da dobije većinu nemaju šanse. Da bi to uspeo, potrebno mu je više od podrške liberla Sijudadanosa. Marijano Rahoj je najavio da će poslanici Narodne stranke glasati protiv njega, a protiv će glasai i Podemos, koji ga optužuje da je suviše dao liberalima.

Ako ne dobije apsolutnu većinu od 176 glasova kada se bude glasalo u sredu uveće Pedro Sančes imaće priliku u drugom krugu glasanja u petak. Tada mu je potrebna prosta većina, koju se nada da može da dobije ako Podemos i nezavisni poslanici prihvate da se uzdrže od glasanja.

Ako Sančes ni tada ne uspe da dobije podršku za formiranje vlade, onda se otvara period od dva meseca kada su mogući pregovori izmedju stranaka, a ako to ne uspe, biće raspisani novi izbori, načelno 26. juna, s rezultatima koji će, kako se ocenjuje, verovatno biti slični kao rezultati izbora održanih 20. decembra, navode analitičari.

„Moj predlog je jasan, izvucimo Španiju iz blokade, pokrenimo promene koje milioni Španaca traže, krenimo brzinom koju sami izaberemo, ali krenimo napred“, rekao je Sančes.

Jasno je da je uputio ovaj poziv Podemosu koji neki optužuju da je postao zapravo saveznik desnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.