U trendu

Spasavanje dečaka počelo, može da traje i 4 dana: Evo kako izgleda pećina u kojoj su zarobljeni (video)

Spasavanje 12 dečaka i njihovog trenera iz pećine na severu Tajlanda, koje je danas počelo, moglo bi da traje dva do četiri dana, javljaju agencije.

General major tajlandske vojske Čalongčaj Čajakam izjavio je da bi za izvlačenje sve trinaestorice, u zavisnosti od uslova u delimično poplavljenoj pećini, bila potrebno dva do četiri dana.

Guverner provincije Čijang Raj, Narongsak Osatanakorn, koji je nadležan za akciju spasavanja, kaže da su dečaci i trener fizički spremi i mentalno rešeni za akciju izvlačenja iz pećine, u kojoj se nalaze već dve nedelje.

Narongsak kaže za AP da je spremno 13 ambulantnih kola i dva helikoptera. On je objasnio da je akcija spasavanja započeta jer je nivo vode u pećini optimalan.

Iako bi akcija spasavanja mogla da potraje, prvi dečak bi mogao da izađe na površinu već danas, oko 21:00 časova po lokalnom vremenu.

Akciju sprovodi 13 ronilaca, osam stranaca i pet pripadnika tajlandskih mornaričkih „foka“.

Prilikom izvlačenja iz pećine, svakog od dečaka, koji su svi neplivači, pratiće dva ronioca. Jedini način da ih izvedu iz pećine je da rone mračnim, krividavim i tesnim prolazima, u mutnoj vodi, kroz snažne struje.

Jedan pripadnik tajlandskih „foka“ preminuo je u petak nakon ronjenja tim putem.

Do pećinske prostorije gde je trinestorka zarobljena, dostavljeni su hrana, voda, lekovi, kao i kanisteri sa kiseonikom, pošto postoji zabrinutost i da bi nivo kiseonika mogao opasno da se spusti.

U subotu je zvanično počela sezona monsuna u Tajlandu, koja traje do oktobra.

Dečaci se u pećini Tam Luang nalaze od 23. juna i punih devet dana nije se znalo da li su živi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.