U trendu

Spasavanje migranate je prioritet

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti Internešenel je danas upozorila na rizik „skretanja“ sredstava prvobitno datih za spasavanje migranata u Sredozemlju, u borbu EU protiv krijumčara migranata, započetu prošlog meseca.

Nazvana „EU NAVFOR Med“, s hiljadu ljudi, ta misija je prvobitno ograničena na pojačan nadzor krijumčara ljudi, a može i da uništava brodove trgovaca ljudima kod obale Libije.

„Realizacija tog plana ne sme da skrene sredstva iz osnovne pomorske misije za spasavanje ljude u opasnosti“, saopštila je Amnesti internešnel.

Ta organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu ističe da je jačanje mediteranske operacije spasavanja dovelo u maju i junu do smanjenja broj žrtava brodoloma.

Dok se od 1. januara do 26. aprila, 1.721 čovek udavio ili nestao u moru, od 27.722 koji su pokušali prelazak Sredozemlja, što je stopa smrtnosti od 6,2 odsto, ta stopa je opala na 0,23 odsto, sa 99 smrtnih slučajeva, od kraja aprila do kraja juna, kaže Amnesti.

„Stavljanje više sredstava na pravo mesto – za traganje i spasavanje, spasava živote. Bilo kakvo smanjenje tih operacija bi samo dovelo do više smrtnih slučajeva na moru“, upozorio je Gauri van Gulik, zvaničnik Amnesti Internešnela.

Skoro 150.000 migranata je ove godine stiglo u Evropu preko mora, od čega po polovina u Italiju i Grčku, kaže Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.