U trendu

Spaseno oko 1.100 migranata u Sredozemlju blizu libijske obale

Oko 1.100 migranata spaseno je danas u više operacija u centralnom Sredozemlju kod libijske obale, saopštila je italijanska obalska straža. 

„Oko 1.100 migranata spaseno je u centralnom Sredozemlju u devet različitih operacija“, navela je obalska straža u saopštenju i dodala da su migranti bili na osam gumenih čamaca i na manjem brodu. 

Gotovo 2.500 migranata spaseno je u Sredozemnom moru u poslednja tri dana. 

U današnjim operacijama učestvovalo je više brodova italijanske obalske straže, po jedan britanski i norveški brod kao i komercijalni brodovi i plovila nevladinih organizacija.

Jedan od gumenih brodova nalazio se 40 kilometara od Libijske obale i na njemu je bilo 99 ljudi, navela je nevladina organizacija Proaktiv Oupen Arms koja upravlja brodom Golfo Azuro. Ta organizacija je danas pronašla još dva čamca sa izbeglicama i spasla svih 233 ljudi na njima i prevozi ih u luku u Sicijiji.

Juče je 730 migranata uglavnom iz podsaharske Afrike spaseno u Sredozemlju, a u utorak ih je spaseno 630.

Šest godina od pada Moamera Gadafija Libija je i dalje u haosu i postala je polazno mesto za ilegalne imigrante koji žele da idu u Evropu. Krijumčari organizuju polaske, uglavnom iz zapadnog dela Libije, ka Italiji koja se nalazi na samo 300 kilometara udaljenosti.

Italija i Libija nedavno su potpisale memorandum o razumevanju kojim se predvidja jačanje uzajamnih granica da bi uz pomoć EU uspeli da zaustave priliv migranata koji polaze iz Severne Afrike ka Italiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar