Spasioci dečaka zarobljenih u tajlandskoj pećini u trci s najavljenom kišom

Napore spasilaca na Tajlandu, gde su 12 dečaka i njihov fudbalski trener danima zarobljeni u poplavljenoj pećini, mogla bi znatno da oteža najavljena monsunska kiša.

Jake kiše koje se očekuju u nedelju mogle bi znatno da podignu nivo vode u pećini i poplave džep u koji se grupa sklonila, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Dečaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zarobljeni su 12 dana, a ronioci su ih pronašli u ponedeljak, na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Dobili su hranu, ćebad i medicinsku pomoć, a spasioci pokušavaju da provuku kablove kroz pećinski tunel kako bi mogli da se čuju s članovima svojih porodica.

U regionu Čiang rai gde se pećina nalazi, prethodnih dana bilo je suvo, što su spasioci iskoristili da ispumpaju iz pećine veliku količinu vode.

Do danas su ispumpali oko 128 miliona litara vode, a nivo vode u pećini u proseku se smanjivao za po 1,5 santimetara po satu.

Medjutim, zbog očekivane kiše, guverner Narongsak Osothanakorn rekao je da se „spasioci trkaju s kišom“, prenosi BBC.

„Računamo koliko vremena imamo ako padne kiša, koliko sati i dana“, kazao je Osothanakorn.

Pećinski kompleks Tam Luang redovno biva poplavljen u kišnoj sezoni do septembra ili oktobra, zbog čega rastu strahovanja da bi dečaci mogli da ostanu zarobljeni mesecima.

U slučaju da ne bude moguće ispumpati vodu iz pećinskih tunela u dovoljnoj meri za izlazak zarobljene grupe, spasioci iznad pećinskog kompleksa traže eventualnu rupu kojom bi se spustili do dečaka, a uče ih i osnovama ronjenja.

Medjutim, takav vid spasavanja predstavljao bi veliki rizik, pošto mnogi od dečaka ne znaju da plivaju i mogli bi da se uspaniče.

Prema rečima ronilaca, put grupe do izlaza iz pećine trajao bi oko pet sati.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike