U trendu

Spasioci još ne znaju kako da izvuku dečake iz pećine na Tajlandu, a dolaze velike kiše

Spasioci na Tajlandu nisu bliži odluci o tome kada i kako da 12 dečaka i njihovog trenera izbave iz poplavljenog kompleksa pećina gde su pronađeni ove nedelje, bledi i slabi, ali inače dobrog zdravlja, nakon što su devet dana proveli izgubljeni u podzemlju.

Pre samo dvadana činilo se da se dramatična potraga i operacija spašavanja juniorskog fudbalskog tima, koji je nestao u pećini 23. juna, privodi kraju kada je ekipa britanskih i tajlandskih ronilaca pronašla dečake u ponedeljak uveče zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj pećini.

Ali sada je pažnja usmerena na to kako družinu vratiti natrag kroz nekoliko kilometara opasno poplavljenih podzemnih tunela.

Mornarica spominje mogućnost da dečaci i trener ostanu u pećini Tam Luang sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone za četiri meseca, prenosi Index.hr.

Drugi navode da bi dečaci mogli da izađu u roku od nekoliko dana ako vreme bude na njihovoj strani, a da se voda ispumpa iz pećinskog kompleksa, ali bi u tom slučaju morali da nauče kako da koriste ronilačku opremu.

Kobčai Bonarana, zamenik direktora Službe za prevenciju i ublažavanje katastrofa, rekao je da je na spasilačkoj ekipi u pećini da odluči jesu li i kada će dečaci biti dovoljno snažni da se uhvate u koštac s putem prema površini.

– Njihovo stanje, i kao što možemo videti, njihov moral je dobar, ali što je s njihovom snagom i sposobnošću? To je na ekipi unutra da odluči – rekao je Kobčai novinarima u četvrtak i dodao: – Naš posao je da nastavimo da ispumpavamo vodu, a spasilačka ekipa treba da proceni bezbednosni nivo i mogu li dečaci sigurno putovati nazad.

Zarobljenim dečacima poslali su hranu, vodu i medicinske potrepštine i istovremeno pumpaju vodu iz tunela da bi smanjili njen nivo i time olakšali akciju spašavanja.

Međutim, meteorološka služba upozorila je u četvrtak kako se na većem delu severa zemlje, od 7. do 12. jula opet mogu očekivati jaki pljuskovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar