U trendu

Spasovski apeluje na građane da ne blokiraju puteve i ne organizuju noćne straže

SKOPLJE – Makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski apelovao je danas na građane da ne organizuju noćne straže i ne blokiraju puteve na dan obeležavanja rođenja Goce Delčeva, 4. februara, jer su, kako je kazao, za to zadužene institucije sistema.

Spasovski je ovaj apel uputio nakon što su se na društvenim mrežama pojavili pozivi građanima da 4. februara blokiraju put na naplatnoj rampi Kumanovo – Skoplje.

„Apelujem na mirnu i dostojanstvenu komemoraciju, a država, MUP i službe bezbednosti su tu da učine sve kako bi obezbedili red i mir“, naveo je Spasovski.

Ministar je rekao da MUP i agencije imaju svakodnevne aktivnosti i da će za obezbeđivanje ovog događaja biti formiran posebni štab.

Uveren je, kaže, da onih koji se organizuju za dolazak na ovaj događaj neće biti mnogo, jer građani ne žele sukobe, već stabilizaciju i napredak.

„Kao MUP, apsolutno neću dozvoliti ponižavanje makedonskog naroda i države, bar ne od strane nekog spolja. Mi smo narod koji je gostoljubiv, koji ume da pokaže čast i poštovanje, ali ta čast i poštovanje moraju da nam se vrate. Nećemo dozvoliti da neko dođe u naš dom da nas ponižava“, kazao je Spasovski, preneli su skopski mediji.

Na pitanje da li će bugarskom evroposlaniku Angelu Džambaskom biti dozvoljen ulazak u Makedoniju toga dana, Spasovski je rekao da će odluka o tome biti doneta kada za to dođe vreme.

„Odluke se ne prejudiciraju, posebno u oblasti bezbednosti“, rekako je ministar.

Inače, reakcije građana ne jenjavaju posle poslednjih događaja koji su pogoršali ionako krhke odnose Makedonije i Bugarske.

Društvenim mrežama se širi inicijativa za organizovanje noćne straže na grobu Goce Delčeva, a narod se dodatno samoorganizuje da spreči dolazak organizovanih bugarskih grupa 4. februara, kada se u Makedoniji obeležava rođendan ovog revolucionara.

Odnosi dveju zemalja su se pogoršali nakon incidenta u Ohridu kada je pretučen sekretar bugarskog kluba „Ivan Mihailov” Hristijan Pendikov, ali i nakon što su neki od bugarskih političara izašli u javnost sa izjavama u kojima priznaju teritorijalne pretenzije, uz pretnje ubistvom predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog.

Pendarovski je, naime, početkom sedmice predložio vladi da donese odluku i proglasi personama non grada bugarskog evroposlanika Džambaskog i još neke bugarske državljanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.