U trendu

Specijalizovana veća dobila još šest sudija, ukupno 23

HAG – Novih šest sudija imenovano je danas za međunarodne sudije u Specijalizovanim većima Kosova (poznatijem kao sud za zločine OVK) pored već 17 ranije imenovanih sudija.

To su sudije iz Francuske – Gilbert Biti, Belgije – Daniel Fransen (Belgija), Irske – Fergal M. Gejnor, Italije – Romina Inkuti, Norveške – Nina H.B. Jorgensen i Bugarske – Roumen H. Nenkov.

Njih je po dobijanju preporuke nezavisne Komisije za izbor, imenovao ambasador Lars-Gunar Vigemark, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća.

Pored toga, on je odredio sudiju Antonija Balsama i sudiju Nenkova za sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda, a italijansku sudiju Inkuti za rezervnog sudiju tog veća.

Sudija Roland Dekers se na lični zahtev povukao iz sastava veća Ustavnog suda, s tim da i dalje ostaje na listi međunarodnih sudija, te može biti raspoređen u neko drugo veće.
Predsednica Specijalizovanih veća Ekatarina Trendafilova poželela je dobrodošlicu novim sudijama, navodeći da se unapred raduje budućoj saradnji sa njima i sa drugim sudijama na listi, kako bi efikasno i uspešno ispunili mandat.

Rad sudija ovog suda trebalo bi da dođe do izražaja nakon potvrđivanja prvih optužnica Specijalizovanog tužilaštva, a do sada su, prema objavama suda, podignute dve.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskim zakonima, a sve u vezi sa navodima iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.