U trendu

Spektakularna proslava Nove Godine u svetu, uz vatromet i velike mere obezbeđenja

Spektakularnim vatrometima i proslavama na ulicama u gradovima širom sveta obeležen je dolazak Nove godine, a posebnu atrakciju predstavljaju zgrade koje su ukrašene svetlosnim efektima.

Najveća zgrada na svetu Burdž Kalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ponovo je središnja tačka proslave Nove godine, iako su se vlasti ove godine odlučile da ne bude vatrometa, na zgradu je postavljeno masivno led osvetljanje, prenosi AP.

Kako se navodi, to je deo bezbednosnih mera, a na displeju koji je postavljen na istočnoj strani 828 metara visoke zgrade, prikazana je arapska kaligrafija, geometrijske šare i portret šeika Zajeda, koji je bio i prvi predsednik UAE.

U SAD u popularnim gradovima veliki broj turista će dočekati Novu godinu na ulicama, a u Njujorku građani će je dočekati na Tajms skveru.

Međutim, snmatra se da bi to mogao da bude najhladniji dočcek do sada zbog veoma niskih temperatura.

U Parizu, desetine hiljada građana i turista dočekaće Novu Godinu na bulevaru Šanzelize, gde će, kod Trijumfalne kapije, 2018. godina biti dočekana velikim vatrometom.

Međutim, vlasti su rekle da će vatromet možda biti otkazan zbog najavljene oluje koja se u Francuskoj očekuje tokom noći.

Takođe, u Francuskoj se doček organizuje uz velike bezbednosne mere, budući da je zemlja biloa pogođena nizom terorističkih napada prethodnih godina. Kako je rečeno 100.000 policajaca i vojnika i 40.000 pripadnika obezbeđenja je raspoređeno širom zemlje.

U Australiji je Nova Godina već dočekana uz vatromet, a iako je bezbednost bila pojačana, zvaničnici su kazali da nije bilo posebnog razloga za uzbunu.

Nova Godina je stigla i na Novi Zeland gde su je građani na ulicama i plažama dočekali uz vatromet.

U Ugandi hiljade osoba se okupilo u crkvama kako bi obeležili kraj 2017. godine, a kako se navodi, u toj afričkoj zemlji mnogi na plažama dočekuju novu godinu.

U toj zemlji, policija je upozorila građane da u znak proslave ne pale točkove od automobila iz bezbednosnih razloga.

U Rusiji se Nova Godina obeležava u 11 vremenskih zona, a građani će na trgovima prisustvovati vatrometu uprkos vremenu koje nije toliko praznično zbog hladnoće.

U Nemačkoj su jake bezbednosne mere, najviše zbog incidenta u Kelnu od pre dve godine kada su žene bile seksualno uznemiravane i prošle godine zbog napada na Božićnom vašaru.

U Velikoj Britaniji jaki vetrovi stvaraju probleme, pre svega u Škotskoj, međutim organizatori ne očekuju veće probleme prilikom proslave.

Jedna od najpopularnijih proslava Nove Godine je u Edinburgu i ona privlači posetioce iz celog sveta.

U Japanu veliki broj građana proslavio je doček Nove godine u hramu u Tokiju u kome su tačno u ponoć po lokalnom vremenu zvonila velika zvona tačno 108 puta.

U Indiji su pojačane bezbednosne mere zbog nedavnih incidenata na jugu zemlje, a raspoređeno je 15.000 policajaca, a koriste se i dronovi i video kamere.

Na Filipinima je malo pre ponoći po lokalnom vremenu, zabeleženo da je nekoliko ljudi povređeno prilikom vatrometa.

U toj zemlji veruje se da glasno obeležavanje Nove godine odbija nesreću i zle duhove, međutim otišli su i u krajnost jer koriste velike pištolje i vatreno oružje na dočeku, ne strahujući da će biti uhapšeni.

Bezbednosne mere u Turskoj su veoma pojačane, a samo u Istanbulu angažovano je 37.000 policajaca, a nekoliko žurki ranije najavljenih na ulicama otkazano je iz tih razloga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.