U trendu

Špigel: Nemaška šalje Leoparde Ukrajini, Češka poziva na nove sankcije Rusiji

BERLIN/KIJEV/MOSKVA – Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje tenkove Leopard 2 Ukrajini i dozvoli i drugim zemljama poput Poljske da to učine, javlja nemački Špigel.

Nemački nedeljnik navodi da postoji mogućnost i da će SAD isporučiti tenkove „Abrams“, prenosi Rojters.

Šolcova odluka se odnosi „na najmanje jednu grupu“ tenkova Leopard 2 A6, koji će biti dostavljeni iz zaliha Bundesvera.

POLJSKI PREMIJER MATEUŠ MORAVJECKI pozvao je Nemačku da bude „hrabra“ i dozvoli njegovoj zemlji da izveze 14 borbenih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

Moravjecki je rekao za Bi-Bi-Si da Nemačka ima „posebnu odgovornost“, pošto je „izgradila ogromna ruska sredstva“ kupovinom ruskog gasa.

MINISTAR SPOLJNJIH POSLOVA ČEŠKE JAN LIPAVSKI rekao je danas da bi EU trebalo da uvede dodatne sankcije tehnološkom sektoru Ruske Federacije kako bi ograničila sposobnost Moskve da proizvodi oružje i rakete.

„Moramo da tražimo nove i kreativne načine da ojačamo sankcije… kako da smanjimo sposobnost (Rusije) da proizvodi oružje, rakete koje se koriste za napad na kritičnu infrastrukturu Ukrajine“, rekao je Lipavski za Rojters.

FINSKI PREDSEDNIK SAULI NINISTO doputovao je u Ukrajinu, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsednika.

„Pozdravljam predsednika Finske Saulija Niniste Ukrajini. Ukrajina ceni podršku Finske i finskog naroda“, naveo je Zelenski na svom Telegram kanalu.

DVANAEST ZEMALJA pristalo je da prebaci oko 100 nemačkih tenkova Leopard u Ukrajinu ako nemačka vlada to dozvolu, prenose RIA Novosti pozivajući se na američke medije.

Prema rečima neimenovanog visokog ukrajinskog zvaničnika, odgovarajući sporazumi su postignuti na sastanku kontakt grupe za podršku Ukrajini, zemalja NATO i njihovih saveznika, koji je održan prošle nedelje u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, prenela je američka televizija Ej-Bi-Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar