Sporazum EU i Turske može da zaustavi priliv migranata

Sporazum Evropske unije (EU) i Turske, o kojem će evropski zvaničnici pregovarati u petak u Briselu, mogao bi da zaustavi prelazak migranata preko Egejskog mora “za tri ili četiri nedelje”, izjavio je danas holandski premijer Mark Rute.

“Glavni cilj je da se prolazak migranata zaustavi i mi očekujemo da se to dogodi za tri ili četiri nedelje, s obzirom na činjenicu da će ih prihvatiti Turska ukoliko sporazum bude potpisan”, rekao je Rute, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom.

Turski premijer Ahmet Davutoglu u petak će se pridružiti evropskim liderima na samitu, kada se očekuje potpisivanje sporazuma izmedju EU i Turske koji bi trebalo da zaustavi masovni priliv migranata u Grčku, uprkos protivljenju pojedinih članica Unije.

Tim kontroverznim sporazumom predvidjeno je da Grčka vrati u Tursku sve migrante koji čamcima pristižu na njenu teritoriju, uključujući i tražioce azila. Sa druge strane, zemlje EU primiće isto onoliko sirijskih izbeglica koliko ih bude vraćeno u Tursku, do dostizanja ranije dogovorenog limita 72.000 ljudi.

Ukoliko se sporazum bude primenjivao, priliv izbeglica iz Sirije u Tursku takodje će biti zaustavljen, s obzirom na to da je balkanska izbeglička ruta zatvorena, rekao je Rute koji je jedan od autora sporazuma.

On je dodao da postoje brojne prepreke, medju kojima je uskladjenost sporazuma sa medjunarodnim pravom, kao i da Evropska unija neće trgovati uslovima koje je postavila Turskoj u zamenu za ukidanje viza njenim državljanima.

Rute je rekao i da postoje brojni problemi, ali da je najvažnije da se postigne dogovor prihvatljiv za obe strane.

(Beta)

Ostavite komentar