U trendu

Sporazum za lakši izvoz voća i povrća na rusko tržište,

MOSKVA – Sporazum o fitosanitarnoj zaštiti koji će značajno olakšati srpskim proizvođačima izvoz voća i povrća na tržište Rusije, ali i na celokupno tržište Evroazijske unije, biće potpisan prilikom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, 20. oktobra.

To je izjavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović u Moskvi, nakon sastanka sa ruskim ministrom poljoprivrede Dmitriem Patruševim, dodajući da je jedna od prednosti sporazuma liberalizacija uslova za hladnjače u izvozu za Rusiju.

Osim toga, dodaje Nedimović, sporazumom će biti smanjena količina kapaciteta koju će proizvođači morati da imaju za izvoz, kao i da će biti uveden digitalizovan sistem nadzora pošiljke koji će smanjiti bezbednosne rizike po kvalitet hrane.

Sa ruskim ministrom, kaže Nedimović, razgovarao je i o srpskim kompanijama prerađivačima mesa koje imaju privremenu obustavu izvoza u Rusiju, dodajući da su ruskim kolegama dostavili kompletnu dokumentaciju koju su tražili i da možemo uskoro očekivati pozitivan odgovor.

„Oni su obećali u narednih nekoliko dana odgovor. Mislim da smo veoma blizu pozitivnog odgovora za određeni broj kompanija iz Srbije“, rekao je Nedimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.