U trendu

Sport, tradicija, religija – Sumo

Sumo rvači unose i do 20.000 kalorija dnevno, konzumiraju alkohol, teški su i preko 200 kilograma i u proseku žive 65 godina, a njihova svakodnevica je neobična poput borilačkog sporta kom su se posvetili, pišu RIA novosti.

Sumo prevazilazi sport – to je predstava koja u sebi ima elemente religije, tradicije i samurajskih rituala koji od borca zahtevaju posebno ponašanje.

Život rikiša, profesionalnih sumo rvača, suštinski se razlikuje od života drugih sportista. Po pravilu, najveći broj njih živi i trenira zajedno sa kolegama iz tima.

U sumou se strogo poštuje hijerarhija – za trpezarijski sto najpre sedaju iskusni rvači, i tek kada oni završe s jelom mladje kolege mogu sesti. Neiskusne rikiše obavljaju najveći deo svakodnevnih obaveza u klubu.

Dan im počinje u rano jutro napornim treninzima i sparingom. Osnovu obroka im čini posebna supa sa rezancima i drugim sastojcima bogatih proteinima. Piju i alkoholna pića, posebno pivo. U okviru podnevnog obroka unesu pet do osam hiljada kalorija, ali ta cifra može biti i nekoliko puta veća.

Zatim sledi popodnevni odmor, pa još jedan trening i večera.

Početnicima je veoma teško jer malo zaradjuju. Najbolji borci mogu zaraditi i do pola miliona dolara godišnje.

Sumo uživa ogromnu popularnost u Japanu gde se borci smatraju naslednicima samurajske tradicije. U kodeksu ponašanja ključno mesto zauzima koncept „hinkaku“ – dostojanstvo. Bilo koji nedostojni postupak rvača utiče na njegovu reputaciju i može ga omesti u postajanju jokozunom – velikim šampionom.

U borbi borac mora ostati smiren nezavisno od ishoda. Tokom velikih takmičenja rikiše iz više klubova borave u hramovima, a u profesionalnom sumou je zbog religijske tradicije ženama zabranjen pristup dohjou, ringu.

Iako sve popularniji i u ostatku sveta, profesionalna sumo takmičenja se održavaju samo u Japanu. 

Tu je sumo više od sporta. Prema legendi, prva sumo borba se odigrala pre više od 2.500 godina kada su se za vlast nad zemljom borili šintoistički bogovi Takemikazuki i Takemikanata. Takemikazuki je pobedio i japanski carevi od njega vode poreklo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar