U trendu

Srbi iz Norveške organizovali video-konferenciju o Jasenovcu

OSLO – Jasenovac je tema od velike važnosti, koja je decenijama ostala nepoznata međunarodnoj javnosti, ukazuje Savez srpskih udruženja iz Norveške, koji je organizovao prvu međunarodnu video-konferenciju o koncentracionom logoru iz Drugog svetskog rata.

U saopštenju Saveza, koji broj devet volonterskih srpskih društava u Norveškoj, navodi se da je ta organizacija godinama unazad „svedok čuvanja“ uspomene na srpske i jugoslovneske žrtve nacističkih logora sa severa Norveške.

„Delimicno inspirisani negovanjem kulture sećanja u Norveskoj, a delom neumornim radom dokumentarnog režisera, pesnika i istraživača Jasenovca iz Republike Srpske, Sime Brdara, rodila se želja da povodom Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, obeležimo i pomenemo sve žrtve stradale u Jasenovcu“, ističu u Savezu.

Izražavaju nadu da će interesovanje istoričara za tu temu porasti i da će se srpska društva i udruženja širom sveta baviti kulturom sećanja na žrtve ozloglašenpg koncentracionog logora „Jasenovac“.

Dodaju da su od Holokaust centra iz Osla dobili obećanje da će pokušati da im svojim savetima pomognu u organizovanju sledeće konferencije.

„Njihovo iskustvo sa ovom temom je neizmerljivo i nezamenljivo, i mi smo im već unapred zahvalni na pokazanoj dobroj volji“, stoji u saopštenju.

U Savezu se nadaju i osnivanju fonda koji bi se bavio negovanjem kulture sećanja na nastradale.

Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali norveški istoricar Knut Fluvik Turesen, izraelski istoričar Gideon Grajf i litvanska glumica i pozorišna rediteljkia Karina Ćešujko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.