U trendu

Srbi traže ocenu ustavnosti naziva prelaza Svilaj

BANJALUKA – Predstavnici Srba u Posavskom kantonu najavili su podnošenje zahteva za ocenu ustavnosti naziva graničnog prelaza Svilaj, koji bi danas trebao da bude zvanično otvoren, jer, kako navode, za to imaju uporište u knjigama.

Odbornik SNSD-a u Skupštini Odžaka Damir Ivetić kaže da se kompletan granični prelaz, uz terminale i ostale objekte, nalazi na katastarskoj opštini Novi Grad.

Novi Grad je, ističe, mesna zajednica sa srpskom većinom, i nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa katastarskom opštinom Svilaj, u kojoj većinom žive Hrvati.

Ivetić je za za banjalučki Glas Srpske rekao da naziv mosta neće osporavati, te napomenuo da je mesna zajednica Novi Grad najveće srpsko povratničko mesto u Posavskom kantonu, gde sada živi oko 300 Srba.

„Ne tražimo izmene u srži graničnog prelaza, već dopunu. Može se zvati i granični prelaz Svilaj-Novi Grad. U prilog našem zahtevu ide i izvod iz katastra iz kojeg se vidi da su kompletan terminal i prateći objekti na katastarskoj opštini Novi Grad“, naveo je Ivetić.

Ističe da su na te činjenice već nekoliko puta upozoravali lokalne vlasti.

„Ni ovim sada ne želimo da izazivamo nikakav revolt kod drugih, niti da osporavamo značaj graničnog prelaza, ali samo želimo da bude ispravljena ova nepravda prema srpskom narodu“, rekao je Ivetić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.