U trendu

Srbi u Austriji ponovo masovno u crkvama za Vaskrs

BEČ – Srbi u Austriji danas proslavljaju Vaskrs odlaskom na liturgije u hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Ovogodišnji Uskrs u Austriji, nakon dve godine, ponovo se slavi bez epidemioloških mera koje su ograničavale broj vernika u crkvama ili, kao na početku pandemije, potpuno zabranjivale prisustvo vernika.

Slavljenje Vaskrsa počelo je jutarnjom Vaskršnjom liturgijom, kojoj je prisustvovao veliki broj vernika.

Hramovi Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, a tako i u Beču, puni su vernika još od Velikog petka.

Na Veliki petak, iznošenju plaštanice, prisustvovao je veliki broj vernika u Sabornom hramu Svetog Save i hramu Vaskrsenja Hristova u Beču.

Najstariji klub dijaspore u Austriji „Jedinstvo“ iz Beča organizovao je, na Veliki petak, prvi put akciju farbanja jaja za najmlađe članove.

„Želeli smo da naši najmlađi folkloraši pored foklora, igara naših predaka, nauče nešto i o tradiciji praznika kakav je Vaskrs“, rekla je predsednica kluba „Jedinstvo“ Cica Rajković.

U utorak, prilikom sledeće probe mališana, biće, kako je najavila, održana „tucijada“ – takmičenje u tucanju vaskršnjim jajima.

Prošle godine, na Vaskrs, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, služene su praznične liturgije u prisustvu ograničenog broja vernika i uz obavezu nošenja maski.

Srbi u Austriji danas slave Vaskrs, poštujući običaje kao i u matici, odlaskom na praznične liturgije, gde su podeljena vaskršnja jaja, a potom prazničnom trpezom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar