U trendu

Srbija i Kosovo pokazuju konstruktivan pristup

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je, nakon završetka današnje runde pregovora Beograd i Prištine, da su razgovori protekli u veoma dobroj atmosferi i da su se dve strane obavezale da će nastaviti da rade na sprovodenju sporazuma o Zajednici srpskih opština na bazi postignutih dogovora.

„Danas je potvrdjeno uzajamno prihvatanje univerzitetskih diploma i sertifikata. Studenti i profesionalci će moći da unaprede svoje perspektive za zaposlenje kako u Srbiji, tako i na Kosovu. Postignut je napredak u implementaciji dogovora o slobodi kretanja, posebno dela koji se odnosi na registarske tablice“, navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU.

Mogerinijeva je naglasila da će se diskusija na dalje fokusirati na sprovodjenju postignutih dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština.

U saopštenju se navodi da su se obe strane složile da počnu sa pregovorima o uspostavljanju direktnih avionskih i voznih linija izmedju Kosova i Srbije.

Federika Mogerini zahvalila je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Isi Mustafi na naporima koji su uložili kako bi došlo do normalizacije odnosa dve strane.

„Današnji sastanak pokazuje njihov veoma konstruktivan pristup i želju da krenu napred. Moramo imati na umu da dogovori treba da donesu konkretne boljitke gradjanima Srbije i Kosova koji žele napredak na evropskom putu“, zaključila je Mogerinijeva.

EU će nastaviti da podržava punu implementaciju današnjih zaključaka, prethodnih dogovora i daljeg napretka u procesu normalizacije odnosa, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.