U trendu

Srbija i Poljska opredeljenje za jačanje sveukupne saradnje

VARŠAVA – Srbija i Poljska opredeljene su za jačanje sveukupne saradnje, saglasili su se ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Poljske Zbignjev Rau koji su se danas sastali u Varšavi.

Sagovornici su se osvrnuli na dugu tradiciju diplomatskih i prijateljskih odnosa i istakli da su obe zemlje opredeljene za jačanje sveukupne saradnje.

Zbog strogih epidemioloških mera u suzbijanju pandemije kovida-19, koje su još uvek na snazi u Poljskoj, nije održana zajednička pres konferencija dvojice ministara, a Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navelo je u saopsatenju da je Selaković u razgovoru sa poljskim kolegom istakao značaj razmena poseta na najvišem nivou i uputio poziv poljskom kolegi da dođe u uzvratnu posetu Srbiji.

Dodao je da su počele pripreme za posetu poljskog predsednika Andžeja Dude Srbiji i ponovio je ta poseta od velikog značaja za našu zemlju i nastavak prijateljskih i partnerskih odnosa.

Ministri su istakli opredeljenost za unapređenje ekonomske saradnje i pojačano prisustvo privrednika i investitora u obe zemlje.

Saglasili su se da je realan cilj da nivo spoljnotrgovinske razmene za dve godine pređe dve milijarde evra.

Kada je u pitanju proces evropskih integracija Srbije, Selaković je zahvalio na aktivnoj podršci i stavu Poljske da je našoj zemlji i čitavom regionu zapadnog Balkana mesto u Uniji.

Ministar je ukazao na značaj regionalnog formata – Višegradske grupe (V4) i rekao da Srbija prepoznaje bliskost sa državama članicama te grupe, te da ima interes da sa njima sarađuje bilateralno i u okviru te inicijative.

Takođe, Selaković je govorio o inicijativi „Mini šengen“ koja ima za cilj da se kroz ekonomsko povezivanje i saradnju našeg regiona doprinese stabilnosti na Balkanu i relaksiranju političkih odnosa.

Šef srpske diplomatije informisao je ministra Raua o dijalogu Beograda i Prištine, i naglasio da je Srbija u potpunosti opredeljena za nastavak dijaloga, ali da ostaje skeptična prema spremnosti prištinske strane za sprovođenje dogovorenog.
Selaković je ponovio stav Srbije da bi postizanje kompromisa bilo jedino održivo rešenje kosovskog problema.

Selaković je šefu poljske diplomatije čestitao ovogodišnji jubilej – 230 godina od donošenja prvog Ustava Poljske, koji je i prvi ustav u Evropi.

Ministari su potpisali Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Poljske, kao i Program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i nauke za period 2021-2024. godine.

Takođe, Selaković i Rau su razgovarali i o održavanju političkih konsultacija u oblasti bilateralnih odnosa, regionalne i multilateralne saradnje, procesa evropskih integracija i bezbednosnih politika, kao i o intenziviranju saradnje u kulturi i obrazovanju i većem povezivanju poljskih i srpskih gradova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.