Srbija od danas punopravni član programa „Erazmus plus“

BRISEL – Evropska komisija i Srbija potpisale su danas u Briselu sporazum o punopravnom učešću Srbije u programu „Erazmus plus“.

„Ceremonija potpisivanja označava prelazak Srbije od partnera u zemlju unutar programa „Erasmus +“, saopštila je Evropska komisija, čiji je to program.

Sporazum o napretku Srbije u okvire programa „Erasmus +“ u sedištu Evropske komisije u Briselu potpisali su komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navračić i ministar za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Srbije Mladen Šarčević.

„Veoma sam zadovoljan što mogu da pozdravim Srbiju kao punopravnog člana ‘Erasmus +’ programa. Ovaj novi status omogućiće Srbiji učešće u još više aktivnosti koje obuhvataju oblasti višeg obrazovanja i omladine, započeće i svoje ušeće u okviru sporta, stručnog obrazovanja i obuke kao i akcija za školu i obuke osoblja za obrazovanje odraslih“, poručio je komesar Navračić pred ceremoniju potisivanja.

Srbija je već bila aktivan partner u programu Erasumus.

Od 2014. godine oko 7.000 srpskih studenata i osoblja imalo je priliku da iskusi period učenja u inostranstvu. Istovremeno oko 4.300 Evropljana došlo je u Srbiju da uči ili predaje.

„Postajući zemlja programa „Erasmus +“, Srbija učestvuje u „Erasmus +“ na ravnopravnoj osnovi sa zemljama članicama EU, kao što je to već slučaj sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Turskom i Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom“, navode u Evropskoj komisiji.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Ukupna sredstva namenjena Erazmus+ programu za ceo period iznose 14,7 milijardi evra, a planirano trajanje programa je do 2020. godine.

Od početka Erazmus+ programa 2014. godine, Srbija je prva u regionu Zapadnog Balkana i po broju odobrenih projekata i po količini sredstava i po broju ljudi koji odlaze na razmene u zemlje EU, saopštila je Fondacija Tempus.

Do sada su obrazovne institucije, kao i organizacije koje se bave mladima učestvovale u projektima ukupne vrednosti preko 67 miliona evra za sve vrste projekata u okviru Erazmus+ programa, a broj nastavno-naučnog osoblja, studenata i učenika koji su u tom periodu otišli na međunarodne razmene u evropske zemlje je preko 5.800.

Trenutno je u toku preko 300 projekata u kojima učestvuju škole, omladinske organizacije, univerziteti, preduzeća itd.

Kroz ove projekte se razmenjuje preko 2.000 studenata i preko 300 nastavnika, učenika i omladinskih radnika godišnje. Sa punopravnim učešćem u Erazmus+ programu, mogućnosti za stručno usavršavanje u inostranstvu će biti povećane.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike