U trendu

Srbija sa manje ili više uspeha primenjuje sporazume s Prištinom

Srbija je postigla nove sporazume i nastavila da sa manje ili više uspeha sprovodi ranije postignute dogovore sa Prištinom, navodi se u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije.

Srbija je i dalje privržena primeni Briselskog sporazuma iz aprila 2013. i normalizaciji odnosa sa Kosovom sa kojim je u avgustu postigla četiri ključna sporazuma u okviru tog procesa, navodi se u izveštaju.

„Preduzeti koraci su dali nov podstrek normalizaciji odnosa i trebalo bi da se na pozitivan i konkrektan način odraze na svakodevni život građana Srbije i Kosova“, ocenjuje se u izveštaju.

Ističe se da je dalji napredak neophodan na planu normalizacije odnosa kako bi Srbija i Kosovo napredovali ka evropskoj budućnosti.

U izveštaju u delu o poglavlju 15 – energetika, kao značajan napredak ocenjuje se „normalizacija odnosa“ srpskog i kosovskog preduzeća za prenos struje i dodaje da Elektromreža Srbije na osnovu sporazuma iz avgusta treba da osnuje kompaniju koja će snabdevati korisnike na severu Kosova, ali da to još nije učinila.

U poglavlju 15 konstatuje se takodje da se „paralelna uprava koju je Srbija postavila u hidrocentrali Gazivode/Ujmani i dalje meša u njeno delovanje, što stvara rizik od poplava“.

U delu izveštaja koji se odnosi na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, navodi se da je dijalog omogućio nove konkretne rezultate i u oblasti pravosudja, integrisanja pripadnika Civilne zaštite u kosovski sistem, osiguranja vozila, carine i integrisanog upravljanja administrativnom linijom.

Ukidanje srpskih pravosudnih struktura, na osnovu dogovora iz februara 2015, dobro napreduje, a Srbija je olakšala prijavljivanje srpskih sudija i tužilaca u kosovsko pravosudje, ocenjuje se u izveštaju.

Takodje, integracija policajaca i pripadnika civilne zaštite kosovskih Srba u kosovske institucije „blizu je završetka“, dodaje se u izveštaju.

Za rešavanje slučajeva pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici potrebna je nepristrasna atmosfera, ocenila je Evropska komisija i konstatovala da su se iz Srbije povremeno mogle čuti zvanične izjave u vezi s postupcima pred tim sudom.

U izveštaju se navodi da se primenjuje sporazum o osiguranju vozila iz juna 2015, a da je na planu carine postignut napredak kroz sporazum o uzvozu robe poput lekova na Kosovo.

Ostvaren je napredak i u oblasti katastra, ocenjuje se u izveštaju i dodaje da je u Beogradu otvorena nova zgrada arhive u kojoj bi skeniranje dokumenata koji se odnose na Kosovo trebalo da bude završeno do juna 2016.

Srbija je, na osnovu mišljenja Ustavnog suda Srbije da neki sporazumi postignuti u dijalogu sa Prištinom nisu transponovani u skladu sa Ustavom, uskladila zakonski okvir, osim kada je reč o slobodi kretanja, navodi se u izveštaju.

Konstatuje se da se čeka na mišljenje Ustavnog suda u vezi sa sporazumima u oblasti energetike i telekomunikacija i ocenjuje da Srbija mora da nađe pravno održiva rešenja za primenu sporazuma.

Srbija je, kako se navodi, nastavila da primenjuje do sada postignute sporazume sa Prištinom, ali nešto sporijim tempom.

Kada je reč o integrisanom upravljanju administrativnom linijom/granicom Srbija je pokrenula proces eksproprijacije zemljišta za potrebe izgradnje još dva stalna prelaza koja su dogovorena pored šest privremenih.

Međutim, i dalje se zaobilazni putevi redovno koriste za šverc robe i Srbija mora da preduzme dodatne mere kako bi prestali ileglani prelasci, naglasila je Komisija.

Srbija mora da ostane posvećna sprovođenju sporazuma o predstavljanju i učešću Kosova u regionalnim forumima, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se daje i pregled stanja i preporuke za 33 od 35 poglavlja.

Izveštaj sadrži poseban odeljak o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali se ne bavi zasebno poglavljem 35 u okviru kog je predviđeno da se prati napredak u dijalogu sa Kosovom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar